El Projecte: Xarxa d’Escoles Hortelanes del Vallès Oriental

La Xarxa d’escoles hortolanes del Vallès la formem, d’una banda aquelles escoles i instituts de la comarca que treballen l’hort escolar als seus centres i tenen la voluntat d’enxarxar-se, i de l’altra banda col·lectius i entitats del món de l’agroecologia de la comarca que hi col·laboren i ens assessoren.

La idea neix del seminari d’educació en transició del Casal del Mestre del Vallès Oriental, un grup de treball que reflexiona i crea projectes per ensenyar a viure els canvis que s’han de produir en un context de davallada energètica i que el 2016 fa quatre anys que treballa.

Els membres del seminari de seguida ens vam adonar que el treball de l’horta ecològica porta implícits molts dels valors que ens interessen i que és una bona porta d’entrada a d’aquests als centres escolars.

Neix així, doncs la Xarxa d’Escoles Hortolanes, per formar-ne part només cal que un centre de la comarca treballi l’hort escolar al seu centre. No es demanarà cap requisit més. La xarxa vol ser un reconeixement i una ajuda als docents que se n’ocupen dels horts. Una de les característiques d’aquesta xarxa és que aquest reconeixement i ajuda als centres no el portarà a terme l’administració sinó col·lectius i associacions vinculats al món de la agroecologia o a l’educació del nostre territori com Llavors Orientals, La Magrana Vallesana , Hort de l’Espelt, Harmonia 2.0 o el mateix Casal del Mestre, a tall d’exemple.